Zo boeit u uw publiek!
Niet iedereen is gezegend met een goed gevoel voor humor, maar een gepaste grap doet het tijdens een lezing altijd goed. Vooral een beetje zelfspot kan handig zijn om uw pu-bliek geboeid te houden wanneer u bijvoorbeeld de draad kwijt bent tijdens uw verhaal. Het publiek zal dit volledig begrijpen, want dit overkomt iedereen wel eens.

Uw publiek bij de les houden kan een grote uitdaging zijn. “Met alle afleiding via social media merken we dat bedrijven steeds vaker investeren in evenementen waarbij ze face-to-face in contact kunnen komen met hun doelgroep”, zegt Cummings, vicepresident EMEA CWT Meetings & Events. Dat vraagt wel een andere aanpak van sprekers. Kwam u voorheen nog weg met een beetje improviseren, moet u vandaag de dag scoren met inhoud. En die inhoud moet zowel interessant, onderhoudend als verbindend zijn.

Maar hoe boeit u dan precies uw publiek? “Inhoud is de sleutel tot succes”, zegt Cummings. Maar met alleen een gedegen voorbereiding bent u er niet. Zo bent u gebaat bij tips en trucs om het publiek te betrekken bij uw presentatie. Zeker bij de jongere generaties is het essentieel om direct hun aandacht te grijpen en vast te houden. Doet u dat niet, dan loopt u het risico om het af te leggen tegen hun smartphones.

De beste tips van Ian Cummings:

1. Onderscheid u van de massa!

Het delen van allang bekende informatie of grappen is gênant en saai. Het publiek wil betrokken zijn, dus gebruik geen informatie die al eerder is gedeeld en waar iedereen gemakkelijk toegang tot heeft. Ga als een journalist te werk en graaf onder de oppervlakte naar interessante feiten, analogieën en verhalen.

2. Ken uw publiek

Zorg dat u weet wie u voor u heeft zodat uw verhaal goed bij de interesses en behoeftes van uw publiek aansluit. Veel sprekers vergeten dit en gebruiken bij elke doelgroep de-zelfde taal. Wat bij een Babyboomer werkt, kan bij een Millennial juist tot desinteresse leiden. Daarbij is het wel belangrijk dat u authentiek blijft. Herken en benoem juist de verschillen: “Voor mijn generatie zou ik het op deze manier zeggen, maar in deze groep zal ik het anders verwoorden…”. Culturele verschillen zijn heel goed met humor te benaderen.

3. Blijf altijd politiek correct!

Het laatste wat u wilt is iemand beledigen. Het is daarom raadzaam om uw presentatie vooraf te testen bij mensen die met een kritisch oog kunnen kijken naar eventuele delicate passages in uw verhaal. Gelukkig kunnen de meeste mensen een lichte grap over henzelf of hun doelgroep wel waarderen.

4. Weet waar u het over heeft!

Hoe groter uw kennis van een onderwerp, hoe beter u het kunt presenteren. Wanneer u boven de stof staat, kunt u gemakkelijker improviseren en inspelen op onverwachte vragen of gebeurtenissen. Bereid u dus goed voor, doe onderzoek en oefen uw presentatie. Dit laatste kunt u alleen doen en in het bijzijn van enkele kritische luisteraars.

5. Vermaak uw publiek!

Mensen houden van visuele beelden en interactie. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om een video te vertonen tijdens uw presentatie. En met persoonlijke anekdotes maakt u snel echt contact met uw publiek. Gebruik de volle oppervlakte van het podium om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Tegenwoordig worden er veel evenementen met een centrale catwalk georganiseerd. Hiermee wordt de interactie met het publiek vergroot. Wanneer u merkt dat de luisteraars beginnen af te haken of bezig zijn met hun telefoon, geef ze dan een interactieve opdracht. U kunt bijvoorbeeld een enquête of poll houden in de daarvoor ontworpen evenementen-apps. Met simpele ja/nee-vragen en eventueel stemopties komt u al een heel eind. Niemand zal afhaken aangezien de meeste mensen niet kunnen wachten om hun smartphone uit hun zak te halen. Ga vervolgens in op de resultaten die op scherm achter u verschijnen met woorden als: „Dat is een interessant resultaat, laten we het hebben over waarom u op deze manier heeft gestemd …“

6. Ga de zenuwen te lijf

Bereid u goed voor en praat langzaam. Veel sprekers hebben de neiging om snel te praten als ze nerveus zijn. Haal diep adem en pauzeer tussen de zinnen. Bekende gedragingen bij nervositeit zijn het veelvuldig gebruik van ‘uh’ of ‘toch?’ en het verbergen van de handen in de broekzakken. Probeer dit te vermijden door uw presentatie van tevoren goed te oefenen. Sommige sprekers gebruiken een lessenaar om hun zenuwen te verbergen. Het geeft u iets om vast te houden en uw houding comfortabeler te maken. Bovendien kunt u er gemakkelijk notities achter verbergen. Ondanks deze voordelen, is vrij over het podium lopen toch de beste manier om uw publiek mee te nemen in uw verhaal.

Photos: iStock, CWT

Blijf op de hoogte

Wilt u de volgende editie van Connect magazine automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u dan nu aan!

Meld mij aan