Werken waar u wilt
Het fenomeen ‘co-working’ beleeft in rap tempo een opmars in de zakelijke wereld. De laatste jaren wordt er steeds vaker gewerkt in deze gedeelde kantoorruimtes. Werden gedeelde kantoorruimtes voorheen vooral gebruikt door zelfstandigen en start-ups, tegenwoordig zijn ze populair bij allerlei werknemers. Co-working geldt zelfs als een van de belangrijkste trends in de zakenwereld en dat heeft grote gevolgen voor onze manier van werken.

Zakenreizigers zijn met hun laptop al lang niet meer gebonden aan werken in een hotelkamer of in een nabijgelegen café. Sinds documenten in de cloud worden bewaard en er overal een internetverbinding is, is werken op afstand overal mogelijk. Stijlvolle kantoorruimtes op trendy locaties in de binnenstad zijn hierdoor enorm populair geworden. In deze co-workingruimtes verenigen zich steeds meer werknemers om temidden van gelijkgestemden aan de slag gaan.

Netwerken en innoveren

In 2005 werd de eerste co-workingplek in San Franscisco geopend. Inmiddels staan er wereldwijd zo’n 19.000 op de teller en de verwachting is dat dat aantal in 2022 gestegen is naar meer dan 30.000 plekken. Plekken waar eerst alleen zelfstandigen en start-ups te vinden waren, zijn inmiddels ook zeer geliefd en populair bij andere werknemers. Er zijn zelfs hele bedrijven die werkplekken boeken om hun netwerk uit te breiden en zo tot nieuwe ideeën te komen.

Een schoolvoorbeeld van de trendy werkplekken is het door de overheid gesubsidieerde Werk 1. Deze plek in München biedt ruimte aan zo’n 100 flexibele werknemers en 40 start-ups. ‘Co-working geeft medewerkers de mogelijkheid even ergens anders te werken dan op het kantoor waar ze elke dag al zitten’, zegt Marie Rohracker, Community Manager van Werk 1. ‘Er heerst een creatieve sfeer waar mensen nieuwe ideeën voor hun eigen werk kunnen opdoen en ontwikkelen.’

Goed om te weten

Aanbieder

Er zijn steeds meer partijen actief op deze markt en de grootste aanbieders zijn wereldwijd vertegenwoordigd. Bij een bekende aanbieder weet u wat u kunt verwachten. Toch is het zeker de moeite waard om ook de kleinere partijen die alleen in een specifieke stad gevestigd zijn eens te overwegen.

Kosten

Afhankelijk van de locatie en het aanbod kost een bureau zo’n € 150 per maand. Dagprijzen liggen meestal rond de € 15. Dankzij de toenemende concurrentie is het steeds vaker mogelijk een gratis proefdag te boeken of met korting een nieuw abonnement af te sluiten. Het is zeker de moeite waard om verschillende aanbieders te vergelijken.

Aanbod

De meeste co-workingruimtes bieden een prima basis voor een gemiddelde werkdag. Dit betekent dat u de beschikking heeft over een bureau, goede wifi en een keuken voor het maken van thee of koffie (meestal gratis). Sommige locaties bieden tegen een meerprijs aanvullende apparatuur zoals monitors en toetsenborden of individuele opslagruimte. Het geluidsniveau varieert per werkruimte en niet alle kamers hebben een eigen telefoon. Een koptelefoon kan dus een goede investering zijn.

De co-workers zelf waarderen vooral de afwisseling tussen het spontane contact met anderen en de mogelijkheid om stil en geconcentreerd aan het werk te gaan. ‘Ik hou van de gestructureerde chaos,’ zegt een tolk en vertaler die bij Werk 1 werkt. ‘Iedereen is met zijn eigen project bezig, maar er is altijd iemand om even een kopje koffie mee te drinken. ‘Bij Werk 1 kun je gefocust werken terwijl er alle ruimte is voor creativiteit’, voegt een videoproducent toe.

WeWork is een zeer bekende aanbieder van co-workingplekken, die sinds de oprichting in 2010 enorm snel is gegroeid. Op dit moment heeft WeWork ruim 400.000 leden in het bestand, verdeeld over meer dan 425 locaties in 27 landen. De leden variëren van freelancers tot werknemers van grote multinationals zoals Facebook, Microsoft of General Electric. Ze komen allemaal samen op de co-workingplekken die zijn gevestigd in stijlvol ontworpen gebouwen. Kenmerkend aan de werkruimtes is dat ze zo zijn ontworpen dat de leden, ongeacht hun sector of professionele achtergrond, zo veel mogelijk met elkaar in contact komen.

Mobiele en flexibele medewerkers

‘Bedrijven, groot en klein, worden tegenwoordig geconfronteerd met enorme uitdagingen’, zegt een WeWork-vertegenwoordiger. “De huidige werknemers zijn mobieler en flexibeler dan ooit en willen werken in een omgeving die hen zowel op zakelijk als persoonlijk gebied in staat stelt om succesvol te zijn.” Om dit te realiseren proberen wij de ruimte constant aan te passen aan de behoeften van haar leden. Bijvoorbeeld door het organiseren van evenementen en workshops en het bieden van goede faciliteiten zoals compleet uitgeruste keukens, gemeenschappelijke ruimtes en afgeschermde belplekken.

Wanneer uw agenda vol staat met zakelijke meetings met klanten, dan is een co-workingruimte in het centrum van de stad waar u verblijft meestal de beste optie. Bent u juist op zoek naar stilte en afzondering? Dan kunt u terecht bij een groeiend aantal locaties in de periferie. Van de Thaise stranden tot in de Alpen, tegenwoordig zijn dergelijke ruimtes overal te vinden. Natuurlijk is niet elke locatie even comfortabel of luxe uitgerust, maar met het groeiende aantal aanbieders zal een geschikte co-workingplek niet moeilijk te vinden zijn.

 

Photos: WeWork, iStock

Blijf op de hoogte

Wilt u de volgende editie van Connect magazine automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u dan nu aan!

Meld mij aan