Vijf onvergetelijke kerstmarkten
Wanneer het kerstfeest nadert, worden de meest spectaculaire kerstmarkten georganiseerd. Verspreid over Europa vind je verschillende unieke varianten, maar welke zijn nu echt de moeite waard? Deze vijf kerstmarkten zijn het neusje van de zalm.

Oudste kerstmarkt

Op veel kerstmarkten spelen tradities een grote rol. De kerstmarkt van Straatsburg dateert uit 1570 en mag zich met trots de ‘oudste kerstmarkt van Frankrijk’ noemen. De ‘Christkindelsmärik’ is te vinden op de Broglie en de Domplatz in Straatsburg en bestaat onder andere uit een ijsbaan en meer dan 300 kraampjes waar allerlei traditionele kerstdecoraties, eten en glühwein te koop zijn.

Hoogtepunt: De ‘Off-market’ is de alternatieve variant in Straatsburg. Deze markt is gespecialiseerd in duurzaamheid, biologisch eten, vintage meubels en originele kunst.
Meer info

Creatief en culinair München

Elk jaar bezoeken mensen van over de hele wereld München. De Beierse hoofdstad is rijk aan zeer speciale kerstmarkten. De gezellige Schwabing-kerstmarkt werd in 1976 opgericht en is de thuishaven van creatievelingen. Van prachtige handgemaakte sieraden tot grote sculpturen, je vindt er van alles. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitstekende glühwein en de culinaire hoogstandjes.

Hoogtepunten: De Kunstzelt toont grotere kunstwerken van ongeveer 20 kunstenaars uit de regio en daarbuiten. Ook is er een sculptuurpad met openluchtkunst.
Meer info

Duitse invloeden in Birmingham

Zeg je kerstmarkt, dan denk je al snel aan Duitsland. De Engelsen spelen daar slim op in. Elk jaar brengt de Britse stad Birmingham met de ‘Frankfurt Christmas Market Birmingham’ een eerbetoon aan het Duitse origineel. Het wordt gezien als de grootste kerstmarkt buiten Duitsland en Oostenrijk en je vindt er alles wat het kersthart begeert; van geroosterde amandelen tot braadworst en van handgemaakte leren voorwerpen tot delicate glazen kerstbollen.

Hoogtepunten: Geniet van een goed glas Duitse glühwein en een stukje stol volgens origineel recept.
Meer info

Feliz Navidad!

Barcelona is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt wanneer je van plan bent een kerstmarkt te bezoeken. Toch vindt hier sinds 1786 elk jaar op 13 december het feest ‘Fira de Saint Lucia’ plaats. Het feest wordt gevierd op de kerstmarkt. Deze vindt u vanaf eind november direct naast de kathedraal. Tegenwoordig is het een van de vele kerstmarkten in de stad en de regio en gaat het gepaard met verschillende evenementen en lokale specialiteiten.

Hoogtepunten: Bij Gaudí’s Basílica de la Sagrada Família is een van de kleinere kerstmarkten van de stad te vinden.
Meer info

Praagse pracht

Er bestaan talrijke mythen en verhalen over de Boheemse koning Wenceslaus. Een daarvan vertelt over zijn mars door de ijzige sneeuw. Deze legende roept tegenwoordig nog steeds kerst- en wintergevoelens op bij de Tsjechen. Misschien is dit de reden dat de kerstmarkt van Praag tegenwoordig plaatsvindt op het Wenceslasplein. Mensen nestelen zich hier met hun warme wollen hoeden, nippen glühwein, eten pittige peperkoek en Hongaarse Lángos en struinen ondertussen langs de prachtig ingerichte kerststalletjes die keramiek en sieraden verkopen. En dit alles tegen het fantastische decor van het Nationaal Museum en de Opera.

Hoogtepunt: Bezoek de kerstmarkt in de Praagse burcht met een prachtig uitzicht over de stad.
Meer info

Photos: iStock (2), Alamy (2), theBfcm

ADVERTENTIE

Blijf op de hoogte

Wilt u de volgende editie van Connect magazine automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u dan nu aan!

Meld mij aan