Osaka, ijverig en eigenzinnig
Osaka wordt door veel mensen gezien als de vriendelijkste en eigenzinnigste stad van Japan. Opzichtige advertenties, food trucks en elke denkbare vorm van amusement geven kleur aan deze bruisende metropool. Osaka bruist de hele dag, maar komt ’s avonds nóg meer tot zijn recht. De inwoners van Osaka leven toe naar het moment waarop ze de teugels mogen laten vieren en ze loskomen van het werk. Osaka is een stad waar men de hele dag werkt om vervolgens de hele nacht op te blijven.

Innovatieve stad

Gelegen aan de westkant van het hoofdeiland van Japan is de prefectuur Osaka (met dezelfde naam als de metropool) het geografische en economische centrum van de Kansai-regio, een gebied met steden als Kyoto, Kobe en Nara. In dit op een na kleinste district van Japan wonen meer dan acht miljoen mensen, waarvan ongeveer 2,7 miljoen in de stad Osaka. Het metropolitaanse gebied van Osaka is zelfs zó dichtbevolkt, dat alleen de hoofdstad Tokio de stad verslaat.

Elke dag wordt de stad overspoeld door een grote stroom forenzen die naar de stad komen om te werken. Naar schatting zijn er zo’n 410.000 bedrijven in de prefectuur, waarvan ongeveer 190.000 zich bevinden in de stad Osaka. De stad alleen is al goed voor zeven procent van de Japanse economie en heeft een aandeel van meer dan 25 procent in de totale groot- en detailhandel van het land.

Café’s en restaurants in Osaka’s befaamde Dotonbori district

De belangrijkste industrieën van Osaka omvatten productie, detailhandel, service en farmaceutische producten. Bedrijven zoals Panasonic, SHARP, Nippon Life, Suntory en Glico zijn ontstaan in Osaka en hebben hun hoofdkantoor in de stad. Vanwege het economische en zakelijke belang hebben meer dan 400 beursgenoteerde bedrijven hun hoofdkantoor in dit district van Osaka. Veel innovatieve ideeën zijn hier dan ook ontstaan. Van androïden, gelpennen, instant noedels, karaoke tot sushi op een lopende band ze zijn allemaal uitgevonden in Osaka.

Volgens de Economist Intelligence Unit was Osaka in 2018 de derde meest leefbare stad ter wereld. Tokyo eindigde op de zevende plaats. Hoewel beide steden uitstekende bestemmingen vormen voor zakenmensen en andere bezoekers, zijn er zeker verschillen. Zo hebben Tokioërs de reputatie beleefd en welgemanierd te zijn, terwijl Osakans botter en vasthoudender zijn. Als het op zaken aankomt, zien veel buitenlanders Tokio als de norm voor Japan, hoewel Osakans de hoofdstad bestempelen als saai en conformistisch.

Vanaf het zwevende platform op het 170 meter hoge Umeda gebouw heeft u een prachtig uitzicht.

De opkomst van de handel

Osaka is zowel in politiek als economisch opzicht van oudsher een belangrijke stad. Tussen 645 en 655 was de stad zelfs even de hoofdstad van het land. In 1583 wist Toyotomi Hideyoshi, een beroemde feodale heer, na jaren van oorlog de rivaliserende clans te verenigen. Hij bouwde vervolgens zijn kasteel in de stad. Osaka Castle staat nog steeds overeind en vormt een symbool voor het doorzettingsvermogen van de stad.

Handelshaven Osaka is zo rijk aan waterwegen dat de stad vaak wordt omschreven als een ‚aquapolis‘. De stad werd zeer welvarend door handel te drijven op de rivieren. Al in de derde eeuw diende Naniwazu, de oude haven van de stad, als belangrijk doorgangspunt voor buitenlandse gezanten naar China en Korea. Vanuit Naniwazu verspreidden nieuwe technologieën en culturele ideeën uit het buitenland zich naar Japan, waardoor de commerciële handel floreerde.

Nu Osaka zowel nationaal als internationaal beroemd is, is de ontwikkeling niet te stuiten. Elk dag lijken er nieuwe winkelcentra, kantoorgebouwen en hotels bij te komen. Het hoogste gebouw in Japan, Abeno Harukas, opende in 2014 hier haar deuren. Met 60 verdiepingen en een 300 meter hoog panoramisch observatorium vallen de andere wolkenkrabbers in het niet. Toen Osaka in november 2018 werd gekozen als locatie van de 2025 World Expo, kregen de lopende bouwplannen nog een extra impuls. Om het wereldwijde evenement te organiseren, wordt er op dit moment een gloednieuw kunstmatig eiland gebouwd.

Bezoekers tijdens het traditionele jaarlijks Otue rijstfestival.

Bezienswaardigheden

Osaka Museum

Dit museum vertelt niet alleen over Osaka’s geschiedenis, het neemt u ook mee. U wandelt door de levensechte replica van Osaka’s gebouwen en achtertuinen uit de Edo-periode (1603-1868). Het museum ligt aan het begin van de langste winkelstraat van Japan, Tenjinbashisuji, en wordt omringd door de geschiedenis waarover het vertelt.

Shinsekai

Het centrale district Osaka Shinsekai (letterlijk „Nieuwe Wereld“), werd in 1912 naar het voorbeeld van steden als New York en Parijs gebouwd. U vindt er kleurrijk ingerichte straten, opzichtige winkels, populaire restaurants en een opwindend nachtleven. Het centrale punt is de led verlichte Tsutenkaku-toren, ooit de hoogste toren van Azië.

Sumiyoshi Taisha

Sumiyoshi Taisha, gesticht in de derde eeuw, is een van de belangrijkste heiligdommen van Japan. Het ligt in de buurt van het Sumiyoshi Taisha Station in het uiterste zuiden van Osaka. Vanaf het treinstation slenteren bezoekers door een groen park en over de Drum Bridge, genoemd naar zijn cirkelvormige weerspiegeling in het water. Meer dan twee miljoen mensen komen hier jaarlijks samen om te bidden voor een gezond en welvarend jaar.

Misono-gebouw

Het Misono-gebouw werd gebouwd in 1956 en vormde toen de thuishaven van weelderige hotelkamers en feestzalen. Gelegen in Minami huisvest het tegenwoordig tientallen kleine bars, de een nog leuker en gezelliger dan de ander. De gevel is versierd met gigantische neonlichten en een waterval.

Eén stad, twee binnensteden

De fascinerende cultuur van Osaka heeft zich de afgelopen duizenden jaren sterk ontwikkeld. De binnenstad heeft twee stadskernen: het feestcentrum Minami (“Zuid” genoemd) en het zakendistrict Kita (“Noord”). In Minami zoeken bezoekers en inwoners hun vertier in Dotonbori. Dit uitgaansgebied schittert letterlijk door de felle neonreclameborden, vergelijkbaar met Times Square. Er zijn ook oude tempels te vinden en theaters waar bijvoorbeeld ‚kabuki‘ wordt gespeeld, een traditionele theatervorm waarbij uitbundige kostuums en overdreven acteerwerk de boventoon voeren.

Direct aan Dotonbori ligt Nipponbashi, in de volksmond ook wel „Den Den Town“ genoemd. Dikke muren en arcades, cafés, sekswinkels en discounters vormen samen een wilde mix die “otaku” (nerdy) wordt genoemd. Aan de andere kant van Dotonbori ligt Amerikamura („Amerikaans dorp“) of kortweg „Amemura“, verwijzend naar de replica van het Vrijheidsbeeld dat hier te vinden is. De buurt omvat vele tweedehands kledingwinkels en goedkope internationale restaurants die populair zijn onder de alternatieve jongeren van Osaka.

Het noordelijk gelegen Kita is verfijnder dan zijn zuidelijke tegenhanger. Het hoofddistrict Umeda is het belangrijkste economische centrum van Osaka en de thuisbasis van het grootste transitknooppunt van de stad. Hier werd in 1874 het Osaka Station gebouwd. Umeda bestond toen nog uit rijstvelden, maar vanwege het nabijgelegen Kobe werd toch deze locatie gekozen. Tegenwoordig is het station het belangrijkste transportknooppunt van de stad. Het heeft het omliggende gebied een economische impuls gegeven waardoor het nu fungeert als belangrijk zakencentrum.

Een toonzaal in het ‘Osaka Museum of Housing and Living’

Vervoer en transport

Hoewel Osaka City dichtbevolkt is, is het ook een compacte en goedgeorganiseerde stad. Mensen reizen met de auto, taxi, fiets of gaan te voet. Wandelen is zelfs ’s nachts erg veilig. De echte verkeersreuzen zijn de forensentreinen, vaak in bezit van grote warenhuizen en sportteams. In totaal runnen vijf bedrijven (Keihan, Kintetsu, Hanshin, Nankai en Hankyu) een complex en verfijnd spoorwegnetwerk dat Osaka met Kobe, Kyoto, Nara en andere steden verbindt.

Osaka heeft ook een eigen metro met acht lijnen. Om het groeiende aantal toeristen tegemoet te komen, worden mededelingen in de metro tegenwoordig in het Engels gedaan en hebben de metrostations niet langer alleen Japanse namen, maar ook nummers. Deze veranderingen laten zien dat Osaka steeds toegankelijker wordt voor internationale gasten en bedrijven.

Een harde werkcultuur

Osaka heeft de reputatie van hard feesten en nog harder werken. Als buitenstaander lijkt de mensen, net als in andere delen van Japan, zeer betrokken bij hun werk. Bedrijven werven hun personeel aan de poorten van de universiteit en mensen hebben de neiging hun hele arbeidsleven bij dezelfde werkgever te blijven. Van sommige werknemers wordt verwacht dat ze lange dagen werken en zelden een vakantie nemen of zich ziekmelden. Tot op de dag van vandaag heerst het Confuciaanse idee dat het groepsbelang groter is dan dat van het individu en leiders moeten worden vereerd.

De manier van werken heeft zijn voordelen. Zo kunnen de meeste mensen rekenen op een promotie en een hoger salaris naarmate zij langer bij een bedrijf werken. Er zijn echter ook nadelen. Volgens sommige werknemers is het lastig een nieuwe baan te vinden wanneer zij een bedrijf verlaten. Hun vertrek bij de vorige werkgever wordt namelijk gezien als verraad. Ook zouden veel mensen door overwerk te kampen hebben met chronische uitputting, depressie en in extreme gevallen karoshi, “dood door overwerk”. Daarnaast kunnen strikte, onwrikbare hiërarchieën leiden tot pesterijen op de werkplek of seksuele intimidatie. Door critici van het systeem wordt ook zorgelijk gewezen op de alomtegenwoordige drinkcultuur na het werk. Deelname aan het nachtleven zou eerder een maatschappelijke eis zijn dan een leuke manier om na een lange werkdag stoom af te blazen.

Dat de werkomgeving hervormd moest worden, werd ook door de overheid erkend. Sinds 2018 is het verboden om werknemers meer dan 100 uur per maand te laten overwerken. Bovendien zijn er sancties vastgesteld voor bedrijven die deze regel overtreden. Hoewel de praktijk nog moet uitwijzen in hoeverre de nieuwe wet effectief is, zal er aan Osaka’s reputatie weinig veranderen: met een innovatieve, dynamische economie en een bloeiende culturele scene zal het de stad blijven waarin net zo hard gewerkt als gefeest wordt.

Overal in Osaka kunt u de lokale specialiteit ‘kushikatsu’ nuttigen.

De Japanse keuken

Tokio heeft misschien meer restaurants met Michelin-sterren, maar de beroemde keuken van Osaka prijkt met de titel ‚tenka no daidokoro‘, ‚de keuken van Japan‘. Specialiteiten zijn Takoyaki, Okonomiyaki en Kushikatsu. Takoyaki zijn gefrituurde knoedels gevuld met inktvis, gember en groene uien. Okonomiyaki is een plat, rond deegproduct – bekend als de Japanse pannenkoek – gemaakt van gegrild meel, eieren en kool, vermengd met vlees, groenten en saus. Kushikatsu zijn gefrituurde spiesjes van vlees, zeevruchten of groenten die in een pittige saus worden gedompeld.

Photos: Getty Images, iStock (5), Body/hemis/laif, Mauritius Images


ADVERTENTIE

Blijf op de hoogte

Wilt u de volgende editie van Connect magazine automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u dan nu aan!

Meld mij aan