Michelin scoort met nieuwe reis-app
De Franse bandenfabrikant Michelin is al sinds 1889 een belangrijke innovator. In Spanje kregen medewerkers de kans om met de myCWT-app aan de slag te gaan. Met deze app kunnen werknemers zeer eenvoudig een hotel boeken. Nadat de eerste medewerkers de app enthousiast ontvingen, volgde de rest van het personeel snel.

Eenvoudig hotels kunnen boeken was de belangrijkste motivatie van Michelin om myCWT te gaan gebruiken, zegt Isabel Moreno Artigas, Travel Manager van Michelin in Spanje. Vijf maanden na de introductie van de app bij Michelin werd 34 procent van de hotelboekingen door medewerkers al via de app gedaan. Begin 2019 lag dit percentage op 41 procent en deze stijgende lijn zet door.

Zoeken naar een oplossing

Isabel Moreno begon in 2017 als travelmanager. Bij haar aantreden werden alle hotelreserveringen nog op traditionele wijze gedaan: via de telefoon of via e-mail. Spanje liep hiermee achter op Michelinkantoren in andere landen, waar wel online tools gebruikt werden voor het boeken van zakenreizen.

Moreno wilde direct het boekingsproces aanpakken en beter stroomlijnen voor de werknemers. “Onze werknemers waren veel tijd kwijt aan het boeken van reizen via de telefoon of e-mail. Bovendien vonden zij het vervelend dat ze niet direct een schriftelijke bevestiging van hun boeking ontvingen”, vertelt Moreno. “Salesmedewerkers zijn voortdurend onderweg of zitten in een vergadering. Zij hebben dus geen tijd om onderweg per e-mail of telefoon een hotel te boeken. Bovendien was het bij onvoorziene gebeurtenissen tijdens de reis erg lastig om boekingen nog aan te passen.” De wens om dit alles te verbeteren, leidde uiteindelijk tot de keuze voor de myCWT-app. Met aantrekkelijke door Michelin en CWT onderhandelde tarieven en een exclusief hotelaanbod was deze app de oplossing.

Isabel Moreno

Michelin: veelzijdig en innovatief

Michelin werd in 1889 opgericht door broers André en Édouard en groeide uit tot een van groot-ste bandenfabrikanten ter wereld. Het van oorsprong Franse bedrijf heeft 114.000 werknemers in dienst en levert banden aan meer dan 69 productiefaciliteiten in 170 landen. De broers produ-ceerden ook de wereldwijd befaamde Michelinreisgidsen, en natuurlijk niet te vergeten: de Miche-lin restaurantgidsen. Een restaurantbeoordeling in deze gids geldt als een belangrijk statuur. Jaar-lijks strijden talloze topkoks om een, twee of zelfs drie sterren.

Enthousiast ontvangen

“Medewerkers die graag zelf reserveringen maken, waren vanaf het begin al enthousiast over de app. Zij wilden hun reis snel en eenvoudig kunnen regelen”, zegt Moreno. De app stelt de reizende werknemers nu ook zelf verantwoordelijk voor het naleven van het reisbeleid. Dit maakt het werk van de travelmanagers ook een stuk gemakkelijker.
Medewerkers die via myCWT boeken, krijgen de keuze uit tarieven en opties die voor de reiziger en het bedrijf het meest gunstig zijn. “Het kan zijn dat de medewerker een nacht moet verblijven in een accommodatie die niet voldoet aan de richtlijnen van ons bedrijfsreisbeleid”, zegt Moreno. “In dat geval moet de gekozen optie worden overlegd en goedgekeurd door de leidinggevende. Dit soort situaties komt overigens heel weinig voor”, voegt ze toe. “Het beleid is duidelijk en wordt door de reizende medewerkers over het algemeen geaccepteerd en gerespecteerd.”

Van horen zeggen

Early adopters zijn altijd belangrijk bij de introductie van een nieuwe tool of dienst binnen een bedrijf. Ook bij Michelin zag Moreno dat mond-tot-mondreclame leidde tot een succesvolle integratie van myCWT. Via een e-mail informeerde ze haar medewerkers over de app en moedigde ze hen aan om deze te proberen. Vervolgens hield ze zich afzijdig om haar medewerkers de gelegenheid te geven zelf met de app aan de slag te gaan. Een succesvolle aanpak: binnen korte tijd had 34 procent van de werknemers de app in gebruik. “Sommige medewerkers downloaden de app zelfs op hun persoonlijke mobiel”, vertelt Moreno. “Vooral jonge werknemers zijn erg enthousiast over de flexibiliteit en het gebruiksgemak van myCWT.”

Download de myCWT app om zakenreizen eenvoudiger en overzichtelijker te maken.

Photos: Michelin, CWT

Blijf op de hoogte

Wilt u de volgende editie van Connect magazine automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u dan nu aan!

Meld mij aan