Groene klassiekers
Luchthavens, vliegtuigen, treinen, hotelkamers - als u met regelmaat op zakenreis bent, komt u vaak weinig buiten. En dat terwijl het in veel steden juist zeker de moeite waard is om naar buiten te gaan. Wij laten vijf prachtige stadsparken zien waar u heerlijk bij kunt komen van een lange werkdag.

Imperial Gardens – Tokio

Het Edo-kasteel in Tokio was eeuwenlang de thuisbasis van de Japanse keizers. In 1868 werd het vervangen door het keizerlijk paleis waar ook nu nog de keizerlijke familie woont. Prachtig omsloten door bomen en dikke muren, zijn drie van de vier paleistuinen regelmatig open voor publiek. Met uitzicht op de nabijgelegen wolkenkrabbers leidt de Outer Garden – vooral bekend om de Nijubashi brug – naar het centrale deel. Daar ligt de East Garden die nog uit het Edo-tijdperk (1603-1867) stamt. De tuin is vooral bekend om het Museum of Imperial Collections. In het Kitanomarupark zijn zeker drie plekken een bezoekje waard: de multifunctionele hal Nippon Budokan waar concerten en judocompetities worden gehouden, het Science Museum en het National Museum of Modern Art.

Hoogtepunt: in East Garden zijn ook de ruïnes van het kasteel van Edo te zien. Bovendien is deze tuin populair vanwege de grote verscheidenheid aan bloemen, die de tuin het hele jaar door veranderen in een prachtig kleurenpallet.
kunaicho.go.jp

Central Park – New York

Het is niet eens het grootste park in New York, maar zeker het meest bekende en meest bezochte park ter de wereld. We hebben het natuurlijk over Central Park. Het park was het decor voor talloze films, denk bijvoorbeeld aan “When Harry met Sally” of “Breakfast at Tiffany’s”. U kunt er het hele jaar door de dierentuin, het zwembad en tal van klassieke concerten en evenementen bezoeken. Ook kunt u een ritje maken in een koets of een vaartochtje maken op het meer. In de winter heeft Central Park ook een ijsbaan.

Hoogtepunten: De gratis openluchtvoorstellingen “Shakespeare in the Park”. Daarnaast biedt het Summer Stage Festival een scala aan benefietconcerten, muziek en dans.
centralparknyc.org

Phoenix Park – Dublin

The Phoenix Park in Dublin noemt zichzelf graag ‘het grootste afgesloten openbare park van Europa’. Niet gek, want het park heeft met een lengte van 11 kilometer een gigantische omvang. Kinderen komen er graag met de herten spelen en er is een dierentuin. Het park beschikt ook over een archeologische schat die teruggaat tot het neolithische tijdperk en de bronstijd. Er is een grafheuvel, een begraafplaats voor Vikingen en het stervormig ommuurde achttiende-eeuwse Magazine Fort.

Hoogtepunten: Van de lente tot en met de herfst zijn er diverse tours te maken die u naar het Magazine Fort brengen en naar de residentie van de Ierse president, het uitgestrekte Áras an Uachtaráin.
phoenixpark.ie

Hyde Park – Londen

Als een van de acht koninklijke parken in Londen ligt Hyde Park in het hart van de Britse hoofdstad. Al lijkt het park soms op een bijenkorf met ontelbare mensen en activiteiten, het is zeker ook een plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. U kunt er prima ontspannen tussen het vele groen, tijdens een boottocht, op de tennisbaan of te paard. Locals en toeristen komen graag naar Hyde Park vanwege de verscheidenheid aan concerten en evenementen van vaak bekende artiesten. Wereldberoemd is ook Speakers’ Corner dat al sinds halverwege de 19e eeuw het podium biedt aan demonstranten en protestbewegingen. Hier zijn regelmatig preken en lezingen te horen.

Hoogtepunten: Jaarlijks krijgt een andere architect de eer om het Serpetine Pavilion (van juni tot begin oktober) te ontwerpen. Dit jaar was dat de experimentele Japanse architect Junya Ishigami.
royalparks.org.uk/parks/hyde-park

Photos: JNTO, iStock

Blijf op de hoogte

Wilt u de volgende editie van Connect magazine automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u dan nu aan!

Meld mij aan