Bogotá: van probleemstad naar bruisende metropool
Grote kans dat Bogotá bij u een negatief beeld oproept. Het is tijd om dat beeld bij te stellen. De hoofdstad van Colombia laat haar turbulente geschiedenis namelijk ver achter zich. Sinds de vredesonderhandelingen met de FARC verandert de stad langzaam in een metropool en is het een belangrijke toegangspoort van Latijns-Amerika voor internationale bedrijven, economische innovaties en ecologische ontwikkelingen geworden.

Al vanuit het vliegtuig zorgt het zicht op Bogotá voor een unieke beleving. Wanneer de witte wolkenzee zich opent, verschijnt plotseling het eindeloze groene landschap van Colombia – de Andes. In dit ruige gebergte dat door de Colombianen ook wel ‘Cerros Orientales’ wordt genoemd, liggen de uitgestrekte veehouderijen van het land. Hier bevinden zich ook de ontelbare kassen vol bloemen die goed zijn voor 80 procent van de Colombiaanse bloemenmarkt. Colombia is na Nederland dan ook de grootste bloemenexporteur ter wereld.

Wanneer het vliegtuig de landing op El Dorado International Airport inzet, is goed te zien dat Bogotá een bruisende wereldstad is. Er wonen acht miljoen mensen en zelfs elf miljoen wanneer je ook de bewoners van het omliggende landelijke gebied meetelt. 31 procent van het BBP van Colombia wordt gerealiseerd in de hoofdstad: 103,7 miljard dollar, omgerekend €93 miljard. Dit bedrag ligt veel hoger dan in Guatemala, Uruguay, Panama of Costa Rica.

Tot de eeuwwisseling werd Bogotá gezien als een gewelddadige stad, waar georganiseerde misdaadbendes, narcos genaamd, en guerrillastrijders het voor het zeggen hadden. Geweld was aan de orde van de dag en de ontwikkeling van de stad stagneerde. In 2010 veranderde deze situatie dankzij de vredesonderhandelingen tussen de regering en de FARC-EP, de Revolutionaire strijdkrachten van Colombia, het Volksleger. De overeenkomst die werd getekend om een einde te maken aan het gewapende conflict, bleek te werken. De afgelopen jaren onderging Bogotá een transformatie die deels te danken is aan de creativiteit van burgemeesters als Antanas Mockus en Enrique Peñalosa. De stad ontwikkelt zich tot een bloeiende metropool waar bedrijfs-, innovatieen milieutechnologieën zegevieren. De explosieve groei is ook duidelijk terug te zien door de opleving van de culturele en creatieve industrie, ook wel de ‘Orange Economy’ genoemd.

Bogotá is en drukke hoofdstad met acht miljoen inwoners

Slimme specialisatiestrategie

Drie jaar geleden kwamen de academische wereld, de publieke sector en particuliere ondernemingen van Bogotá samen om de toekomst van de stad te bepalen. Het doel was om de productiviteit, de welvaart en de duurzame ontwikkeling te verbeteren. Dit resulteerde in een slimme specialisatiestrategie die zich richt op het promoten van creatieve industrieën als basis voor de groei van de stad. De actie is gericht op gebieden zoals wetenschap en de levensmiddelenindustrie, maar ook op de gezondheidszorg, cosmetica, geneesmiddelen en medische producten, de business process outsourcing (BPO), logistiek en transport, Human Resources, kennisoverdracht en duurzaamheid.

‘Met deze ‘routekaart’ was het mogelijk om zeventien gebieden aan te wijzen die een knelpunt vormden voor de ontwikkeling van de industrieën. We hebben ons ingezet voor het vinden van praktische oplossingen hiervoor’, aldus Marco Llinás, vicepresident van Bogotá’s Kamer van Koophandel (CCB). Een van de maatregelen was de invoering van een nieuwe wet die de Orange Economy steunt. Ook werden handelsplatforms opgericht en gepromoot, zoals de kunstbeurs Artbo, Bogotá Fashion Week en Bogotá Audiovisual. Hierdoor werden in 2018 de eerder als problematisch aangewezen gebieden volgens CCB verantwoordelijk voor 46 procent van de omzet van de stad.

Proef vers fruit op de markten in de stad

Waar te eten?

Club Colombia Restaurant

ligt in het hart van het financiële district en biedt een uitstekende en authentieke Colombiaanse keuken.
restauranteclubcolombia.com.co

Café Escuela de Baristas

dit café is ook een baristaschool dus u geniet hier van een uitmuntend kopje koffie.
arteypasioncafe.com

La G

is de wijk met een aantal van de beste Colombiaanse restaurants om internationale gerechten te proeven.

Plaza de Mercado de Paloquemao

is de traditionele markt van de stad, bekend door lokaal vers fruit en traditionele lunches.
plazadepaloquemao.com

Het tweede deel van de routekaart van Bogotá gaat over het creëren van wetenschaps-, technologieen innovatieportfolio’s. Een van de meest bekende projecten is het wetenschaps-, technologieen innovatiedistrict dat momenteel wordt opgezet. Het zal de thuisbasis zijn van denktanks, universitaire onderzoeksgroepen en bedrijven die volledig zijn ingericht op Industrie 4.0. In deze vierde industriële revolutie wordt de uitwisseling van gegevens geautomatiseerd.

De uitgestippelde strategie was essentieel voor het aantrekken van buitenlandse investeerders zoals Amazon, Huawei, HBO, Sonda en L’Oréal. Dat Bogotá potentie had, was echter allang duidelijk. In de afgelopen twintig jaar waren de investeringen indrukwekkend. ‘Tussen 2002 en 2018 is het aantal buitenlandse bedrijven in Bogotá verdrievoudigd, van 492 naar 1504’, aldus Juan Gabriel Pérez, directeur van Invest in Bogotá.

Muurschilderingen vormen het decor voor een discussie

Wat te doen in Bogotá?

Zowel locals als bezoekers kunnen hun hart ophalen in acht gastronomische districten, meer dan 120 musea en galerieën, 70 theaters, 80 openbare bibliotheken en talloze parken en recreatiegebieden. Dit zijn onze favorieten:

Feest bij Andrés Carne de Res

een van de meest legendarische bar-restaurants van de stad. Kom eten en dans de hele nacht door.

Monserrate

is de naam van de 3132 meter hoge berg aan de rand van de stad en biedt een onvergetelijk panoramisch uitzicht. Eenmaal op de top vindt u Restaurante Monserrate Parrilla monserrateparrilla.com en klooster Monserrate. santuariomonserrate.org

Gold Museum & Botero Museum

Beide bevinden zich in het stadscentrum en bieden bezoekers een kijkje in de geschiedenis en kunst van de stad.

Usaquen vlooienmarkt

elke zondag kunt u in Usaquen, een van de mooiste gebieden van Bogotá, rondstruinen op de vlooienmarkt. Hier zijn ook goede mogelijkheden om de Colombiaanse keuken te ontdekken.

Graffiti Walk

niet te missen is de gratis wandeltocht door het centrum van Bogotá die u langs fantastische graffitikunst leidt.

Toegangspoort tot de Latijns-Amerikaanse markt

Vandaag de dag is Bogotá de thuisbasis van een kwart van de Colombiaanse beroepsbevolking. Daarmee is de stad de op twee na grootste werkgever in de Latijns-Amerikaanse regio en de tweede van alle Spaanssprekende landen. De stad heeft een groot aantal tweetalige professionals en het hoogste aantal afgestudeerden op jaarbasis. Het is dan ook niet verrassend dat een op de vier volwassen inwoners van de stad op de een of andere manier betrokken is bij ondernemersactiviteiten, zoals de Global Entrepreneurship Monitor 2016 meldde. Logischerwijs is de helft van de Colombiaanse start-ups, waarvan de meeste actief zijn in de tech-sector, gevestigd in Bogotá. Bedrijven als Rappi, Mercadoni, Tappsi of Fitpal vertellen graag hoe belangrijk Bogotá was om hun idee in minder dan vijf jaar te ontwikkelen tot een internationaal bedrijf.

‘Vanwege de geografische ligging, de politieke stabiliteit en de constante economische groei is de stad de ideale toegangspoort tot de Latijns-Amerikaanse markt’, legt Pérez uit. Deze visie wordt gedeeld door de Wereldbank, die Bogotá beschouwt als de derde aantrekkelijkste zakenstad in Latijns-Amerika. Als kers op de taart noemde fDi Intelligence Bogotá in april 2019 als vierde beste stad ter wereld vanwege haar aantrekkelijke investeringsklimaat.

Het busnetwerk creëert de belangrijkste vorm van openbaar vervoer in de stad

Reizen naar en rond Bogotá

Bogotá heeft zeer goede internationale en nationale vervoersverbindingen, zowel over land als over zee.

 

Vliegtuig

Vanaf El Dorado Airport vertrekken dagelijks 49 internationale passagiersvluchten en 800 vrachtdiensten. Skytrax noemt het drie opeenvolgende jaren het beste vliegveld van Zuid-Amerika.
El Dorado heeft de grootste zonnepanelen van alle luchthavens in Latijns-Amerika. De opgewekte energie komt overeen met het verbruik van 1500 huishoudens en verbetert de CO2-balans van de luchthaven aanzienlijk. De luchthaven is hiervoor meerdere keren bekroond.

Fietsen en e-scooters

De stad heeft een uitgebreid fietspadennetwerk. Zeker op zonen feestdagen zijn deze druk bezocht aangezien sommige wegen dan voor het autoverkeer zijn afgesloten. In het noorden van de stad zijn elektrische scooters een goede optie om u snel, goedkoop en milieuvriendelijk te verplaatsen. Ze kunnen per app worden gehuurd.

Taxi, bus, metro

Elektrische taxi’s en de Transmileniobus, het belangrijkste vervoermiddel van de stad, zorgen ervoor dat u snel op uw bestemming komt. Het bussysteem vervoert dagelijks 1,8 miljoen mensen. Geleidelijk aan zullen elektrische bussen worden geïntroduceerd. Het Franse bedrijf Systra bouwt momenteel de eerste metrolijn van de stad. Deze is 100% elektrisch en zal naar verwachting in 2022 voltooid zijn. Ook op de planning staan de aanleg van een kabelbaan naar het zuiden van de stad en een tramlijn tussen Bogotá en het platteland.

Bronx District – het nieuwe gezicht van Bogotá

Een zichtbaar teken van de economische ontwikkeling van Bogotá is het Bronx District. Dit stadsdeel werd 20 jaar lang gevreesd en gemeden wegens het geweld en de drugshandel. Sinds geruime tijd is het gebied totaal getransformeerd en misschien wel het meest creatief ambitieuze district van heel Latijns-Amerika geworden. Burgemeester Enrique Peñalosa speelt een sleutelrol bij het onder-steunen van drugsverslaafden en het arresteren van drugshandelaren en maffia-overvallers. Bovendien heeft de stad de afgelopen jaren land opgekocht en oude gebouwen afgebroken.

Zo werd ruimte gemaakt voor de volgende stap: een investering van 52 miljoen euro in de bouw van een drie verdiepingen tellend gebouwencomplex. Dit moet het nieuwe hart van de wijk worden. Een paar meter verderop worden twee culturele instellingen herbouwd: het historische gebouw van de Batallón de Reclutamiento en het voormalige Museum voor Geologie. Grote bedrijven reageren positief en geven nu al aan interesse te hebben om zich te vestigen in de Bronx.

Nieuwe gebouwen en renovaties brengen ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Net als andere steden heeft Bogotá te maken met klimaatverandering. Naast verbetering van het openbaar vervoer (zie kader) wil Bogotá ook de milieuproblemen in haar bouwprojecten aanpakken en de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren. De stad is gekozen als een van de 26 Building Energy Efficiency Accelerator (BEA) steden in de wereld. Die benoeming heeft de inzet van duurzame materialen en normen, zoals het nieuwe LEED-certificeringssysteem voor duurzaam bouwen, nog eens extra op de agenda gezet.

Bogotá verwelkomt steeds meer fietsers

Een nieuw imago

Het imago van Bogotá is aan het veranderen. In veel gebieden staat de stad nog steeds voor grote uitdagingen. Maar het vredesproces is een van de vele voorwaarden om de stad weer tot bloei te laten komen. Het vertrouwen van de economie en de overheid in de ontwikkeling van de stad en de daaruit voortvloeiende investeringen werpen hun vruchten af. Gesteund door innovatieve regionale en internationale bedrijven, kan Bogotá haar geschiedenis herschrijven.

Photos: iStock

Blijf op de hoogte

Wilt u de volgende editie van Connect magazine automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u dan nu aan!

Meld mij aan