‘Big Apple on budget’
Bij New York denk je al snel aan druk en duur. Maar als je kiest voor een accommodatie buiten het centrum van Manhattan, kan de stad er ineens heel anders uitzien.

New York City heeft de reputatie nogal prijzig te zijn. Dat de stad in het ECA International-rapport van dit jaar de duurste bestemming van de wereld wordt genoemd, zal dan ook niemand verbazen. ECA International geeft elk jaar inzicht in salarissen, kosten van levensonderhoud, belastingen en andere factoren voor mensen en bedrijven die internationaal zakendoen. Volgens het rapport kost een gemiddelde dag zakendoen in New York bijna 800 dollar. Dit is een verschil van 80 dollar met de tweede duurste stad ter wereld, Genève. Dat New York zo duur is, is niet zonder reden. De Midtown Manhattan-wijk is immers een wereldwijd centrum voor financiën, het bankwezen, onderwijs, gezondheidszorg en communicatie. Bovendien is het ook nog eens het grootste zakelijke district ter wereld met hoofdkantoren van ’s werelds grootste bedrijven. En natuurlijk is Lower Manhattan de thuisbasis van ’s werelds belangrijkste beurs, Wall Street.

Te veel mensen, te weinig kamers

Duur of niet, New York City is een van de meest bezochte bestemmingen ter wereld. In 2018 verwelkomde de stad een recordaantal van 65,2 miljoen bezoekers. 13,6 miljoen daarvan betrof internationale reizigers, waarvan 1,24 miljoen uit Groot-Brittannië en 1,1 miljoen uit China kwamen. Voor al die bezoekers zijn simpelweg niet voldoende hotelkamers in de stad. NYC & Company, de officiële toeristenorganisatie van de stad, kondigde onlangs aan dat de vijf New Yorkse stadsdelen sinds afgelopen zomer tezamen ongeveer 120.000 hotelkamers bieden. Dit is bij lange na niet genoeg voor de miljoenen bezoekers en leidt dus tot zeer hoge hotelprijzen.

De accommodatie vormt vaak al de grootste kostenpost van een zakenreis. In het dure New York kan dit echter oplopen tot meer dan 60% van het totale kostenplaatje. Volgens ECA International is de gemiddelde prijs voor een viersterrenhotel in de stad maar liefst 512 dollar per nacht. Ter vergelijking: in een soortgelijk hotel in Hong Kong kost een overnachting gemiddeld 280 dollar, in het centrum van Londen 326 dollar, in Genève 379 dollar en in Berlijn slechts 189 dollar.

Bezoekers hoeven niet op de gebruikelijke locaties in Manhattan te blijven om te genieten van hun tijd in New York.

Vervoer

  • Taxi’s en carpool-apps kunnen duur zijn, zeker nu automobilisten in Manhattan een filetoeslag van 2,75 dollar per auto betalen. Helaas zijn de files door deze toeslag niet afgenomen. Vooral in het centrum van Manhattan staat het verkeer vaak vast en kan een rit veel langer duren dan gepland.
  • De metro is in veel gevallen de gemakkelijkste en goedkoopste manier om van A naar B te reizen. Voor slechts 2,75 dollar kunt u naar alle stations reizen die bijna in de hele stad te vinden zijn. Dagelijks pendelen miljoenen mensen van de buitenwijken naar het stadscentrum. Vanuit Brooklyn of Queens is de metro dan ook de snelste en voordeligste optie. Met de meeste lijnen bent u in minder dan twintig minuten aan de overkant van de rivier.
  • Houd er alleen wel rekening mee dat het metrosysteem uit 1904 stamt en dus wat verouderd is. Op een gemiddelde weekdag nemen zo’n 5,5 miljoen mensen de metro, dus is het netwerk soms overbelast en kunnen er vertragingen ontstaan. Bovendien zijn treinen en stations tijdens de spits vaak overvol. Het is dus slim om wat extra reistijd in te plannen zodat u niet te laat bent voor uw afspraken.
  • Liever op de fiets door de stad? Ook dat is mogelijk in New York. Elke paar stratenblokken staan rekken met Citi Bikes. Met een 24-uurspas voor 12 dollar kunt u op deze fietsen een onbeperkt aantal ritten van 30 minuten maken. U kunt de fiets bij elk Citi Bike-rek weer inleveren. Als u de fietsen meerdere dagen wilt gebruiken, kunt u voor 24 dollar ook een driedaagse pas aanschaffen. Fietsen in New York is overigens niet zonder gevaar. De stad is voorzien van fietspaden, maar tijdens de spitsuren kan het behoorlijk druk worden en moet u alert zijn op gevaarlijke verkeerssituaties.

De hamvraag van elke zakenreiziger: moet een reis naar de Big Apple echt zo duur zijn? Of is er ook een manier om in New York te verblijven zonder een fortuin uit te geven? Kunnen de kosten de investering waard zijn?

Ontdek de buitenwijken

Het antwoord is geruststellend: Ja, dat kan zeker. De meeste zakenreizigers verblijven in de wijken van Manhattan, maar de buitenwijken zijn juist een goede plek om voordeliger te overnachten. Als u liever wel op het eiland blijft, overweeg dan eens de Lower East Side als uitvalbasis. Dat is een levendige buurt waar veel hotels te vinden zijn die zijn ingericht op zakenreizigers. Dit stadsdeel is bovendien handig gelegen omdat het precies tussen het Financial District en Midtown ligt.

Een ander alternatief is verblijven in Brooklyn. Deze wijk heeft zich sinds de financiële crisis rond 2009 ontpopt als business- en tech-hub. Sindsdien is het aantal bedrijven met 32% toegenomen, zo bleek in juni 2018 uit een rapport van het Office of the New York State Comptroller. ‘Brooklyn is veel sneller gegroeid dan de andere vier stadsdelen, waaronder zelfs Manhattan.’ Bekende bedrijven, zoals Vice Media en Etsy, hebben er nu hun hoofdkantoor.

Het centrum van Brooklyn is het op twee na grootste zakendistrict van de stad. Het ligt tegenover het financiële district aan de overkant van de East River, en dus dichter bij Wall Street dan Midtown. De Brooklyn Tech Triangle, gecentreerd in Downtown Brooklyn, de Brooklyn Navy Yard en de DUMBO-wijk (Down Under the Manhattan Bridge Overpass), is de thuisbasis van meer dan 1300 technologiebedrijven. Ondertussen zijn veel andere startups en gevestigde merken er neergestreken. Van de nog weinig bekende podcastproducent Gimlet Media tot Kickstarter.

Citi Field, in Queens, is de thuisbasis van het Major League Baseball team: de New York Mets.

Culturele beleving

Wie denkt dat er in Brooklyn of Queens minder te beleven valt op cultureel gebied, heeft het mis. Zo ligt het Barclays Center in het centrum van Brooklyn. Hier spelen de Brooklyn Nets van de NBA en ook de New York Islanders van NHL regelmatig. In Queens is Citi Field de thuisbasis van Major League Baseball’s New York Mets.

Ook voor mensen die niet van sport houden, is er genoeg te beleven in Brooklyn. De wijk heeft een bloeiende muziek- en kunstscène en er is ook een groeiend aanbod aan alternatief theater. Niet te missen zijn de populaire uitgaansgelegenheden in de wijken Williamsburg en DUMBO. Hier kunt u de beroemde Figureworks-kunstgalerij bezoeken, naar het Brick Theatre gaan of een indie-rockshow bekijken op locaties als The Knitting Factory en Baby’s All Right. Van mooie hotels tot muziekevenementen en kunsttentoonstellingen, Brooklyn heeft het allemaal. En dan zonder de lange rijen en hoge tarieven zoals we die in Manhattan tegenkomen.

Naast de culturele beleving is het ook op culinair gebied genieten in Brooklyn. Dankzij het grote aantal immigranten is het stadsdeel rijk aan wereldwijde keukens. Zo staat Gran Electrica in DUMBO bekend om haar Mexicaanse gerechten, Sage in East Williamsburg om de voortreffelijke combinatie van Thaise gerechten en live jazz en Sottocasa om een van New Yorks beste pizza’s. Als u op zoek bent naar meer traditionele Amerikaanse gerechten, kunt u terecht bij Marlow and Sons in Williamsburg. Hier vindt u elke dag een nieuw menu vol met verse ingrediënten, rechtstreeks van de boerderij.

Geen rib uit uw lijf

De kans dat de kosten voor een zakenreis naar New York snel zullen dalen, is klein. Maar met een vooruitziende blik, goede voorbereiding en uw gezonde verstand hoeft de reis geen rib uit uw lijf te kosten. Het bruisende zakelijke en sociale leven van Manhattan heeft zich de afgelopen tien jaar verspreid naar de meer betaalbare buitenwijken. Het loont u te oriënteren op de accommodaties in deze wijken en de nabijgelegen kwaliteitsrestaurants. Ook zijn er veel culturele activiteiten te verkennen. Kortom: er is zeker een voordelige kant van New York te vinden die een zakenreis rendabel maakt. Verruim uw blik en kijk verder dan het centrum.

5 NY-tips voor een beperkt budget

1. New York Public Library

In deze bruisende stad vindt u de nodige vrede en rust in de bibliotheek. Ook is het mogelijk een gratis rondleiding door dit statige gebouw te krijgen.

2. De High Line

Deze boven de stad verheven verlaten spoorlijnen zijn meer dan twee kilometer lang. Sinds de renovatie in 2009 maakten miljoenen mensen een wandeling over de groene paden langs het spoor. Vanaf het voormalige industriegebied heeft u een prachtig uitzicht op de Hudson River en de stad. De vele kunstwerken en muurschilderingen die u onderweg tegenkomt, maken een wandeling langs het spoor zeker de moeite waard.

3. Federal Reserve Bank

In New York vindt u een van de 12 vestigingen van het land. Wanneer u geïnteresseerd bent in zeldzame munten en wat wilt leren over de geschiedenis van de bank, kunt u hier terecht voor een gratis rondleiding.

4. Flushing Meadows-Corona Park

Gelegen in Queens, niet ver van LaGuardia Airport, is dit New Yorks vierde grootste park. In 1939 en 1964 werden hier de Wereldtentoonstellingen georganiseerd. Tegenwoordig is het de thuisbasis van Citi Field (van de New York Mets) en het Billie Jean King National Tennis Centre. In augustus wordt hier ook de US Open georganiseerd. Verder vindt u in het park de Queens Zoo en het Queens Museum of Art, die gratis te bezoeken zijn.

5. Chelsea

De meeste musea zijn één dag of avond per maand gratis, maar er is ook een aantal fantastische kunstgalerieën die altijd gratis zijn. In Chelsea vindt u enkele van de beste, zoals de Petzel Gallery, David Zwirner, Elizabeth Dee en de beroemde Gagosian.

Photos: Alamy (3), iStock (6), Shutterstock

Blijf op de hoogte

Wilt u de volgende editie van Connect magazine automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u dan nu aan!

Meld mij aan